Szafran jest wykorzystywany w kuchni i medycynie już od starożytności. Tę roślinę znali Sumerowie, jak również Grecy i Rzymianie.
Naukowcy nie są w stanie ostatecznie ustalić tego, skąd pochodzi szafran. Jedna z najbardziej prawdopodobnych wersji głosi, że ojczyzną tej rośliny jest znana grecka wyspa Kreta. Szafran zbiera się wciąż tak samo, jak w czasach starożytnych- ręcznie. Wymaga to ciężkiej pracy wielu osób. Dlatego też szafran jest najdroższą z dostępnych przypraw. Można go zastosować w kuchni na wiele sposobów. Smak tej przyprawy określany jest jako korzenny, trochę gorzki. Specjaliści zalecają namoczenie szafranu w zimnej wodzie przed zastosowaniem go. Powinien zostać dodany do potrawy pod sam koniec jej przygotowywania. Dzięki temu uda się wydobyć wszystkie jego zalety smakowe, na których tak nam zależy. Nie jest powszechnie wiadome, że spożycie wyjątkowo dużej ilości tej przyprawy może doprowadzić do śmierci. Nie należy jednak obawiać się dodawania szafranu do potraw. Aby ta przyprawa spowodowała wystąpienie negatywnych skutków zdrowotnych konieczne jest jednorazowe spożycie jej w naprawdę dużych ilościach. Jeśli stosujesz ją tak, jak jest to podane w przepisie kulinarnym, nie masz się czego obawiać. Przyprawa szafran jest stosowany na świecie do różnych potraw.
Arabowie lubią podkreślać nim smak ryżu. W Hiszpanii stosowany jest jako dodatek do popularnej w tej części świata potrawy fasolowej, która nosi nazwę fabada. W Polsce ta przyprawa często używana jest podczas przygotowywania jednej z tradycyjnych potraw- flaków. Wykorzystanie szafranu w kuchni to jeszcze nie wszystko. Warto wspomnieć o zdrowotnych zastosowaniach tej przyprawy. Z wielu przeprowadzonych badań wynika, że ma ona działanie przeciwdepresyjne. Dotyczy to jednak głównie łagodnie przebiegającej choroby. W przypadku depresji o ciężkim przebiegu konieczny jest kontakt z lekarzem. Prowadzone są również badania na temat możliwego wykorzystania szafranu w leczeniu niepłodności. Najbliższa przyszłość pokaże, czy faktycznie jest to substancja, która może spowodować przełom w leczeniu tej przypadłości. Szafran ma również pozytywny wpływ na żołądek. Zalecane jest spożywanie go w sytuacji, gdy pojawiają się na nim wrzody.
Tu można kupić szafran: https://emandaryn.pl/product-category/szafran/