Menu

Ekstruzja żywności, wszystko co powinieneś wiedzieć na jej temat.

14 listopada 2021 - Usługi
Ekstruzja żywności, wszystko co powinieneś wiedzieć na jej temat.

Zdecydowana większość osób często spożywających takie produkty, jak chrupki i płatki śniadaniowe nie zastanawia się nad tym, w jaki sposób powstały. Nie powinno to nikogo dziwić.

Zwykle nie mamy nawet czasu zastanawiać się nad takimi kwestiami. Warto jednak wiedzieć, skąd bierze się tak lubiane przez nas jedzenie. Wiele produktów zbożowych powstaje dzięki wykorzystaniu ekstruzji. Temu procesowi może zostać poddana zdecydowana większość zbóż uprawianych na naszej planecie. Konieczne jest tutaj zastosowanie specjalnej maszyny.

Odbywający się wewnątrz niej proces charakteryzuje się wytworzeniem w trakcie jego trwania wysokiej temperatury i ciśnienia. Tylko w ten sposób możliwe jest osiągnięcie zaplanowanego wcześniej celu. Kiedy żywność umieszczona wewnątrz maszyny zostanie zgnieciona w taki sposób, że powstaje półpłynna masa, następuje przejście do kolejnego etapu. Wspomniana masa zostaje przeciśnięta przez niedużą szczelinę. Nie jest możliwe uzyskanie efektu ekstruzji bez zastosowania specjalnie do tego celu przystosowanego urządzenia.

Jakie jest jej zastosowanie?
W wojsku powszechnie stosowana jest żywność porcjowana. Znają ją również dobrze te osoby, które wyruszają na urlop w miejsca odległe od cywilizacji. Tam, gdzie odległość do najbliższego sklepu spożywczego jest znaczna, żywność porcjowana bardzo się przydaje. Kolejnym zastosowaniem takiej żywności jest rozdawanie jej osobom poszkodowanym w wyniku katastrofy żywiołowej. W przypadku powodzi lub intensywnych pożarów wielu ludzi jest ewakuowanych z zamieszkiwanych przez nich miejsc. Konieczne jest zapewnienie im wyżywienia. Znakomicie sprawdza się wtedy żywność otrzymana w procesie ekstruzji. Warto wspomnieć również o kosmicznej przyszłości, jaka zdaje się czekać tego typu produkty. Kiedy ludzkość rozpocznie erę dalekich lotów kosmicznych konieczne będzie zastanowienie się nad tym, jak zapewnić astronautom dostęp do żywności w trakcie trwania lotu, np. na Marsa. Znakomicie nadają się do tego produkty uzyskane w procesie ekstruzji.

Dlaczego warto?
Żywność otrzymana w procesie ekstruzji ma dłuższy termin przydatności do spożycia (dowiedz się więcej o ekstruzja). Z pewnością zależy na tym zarówno producentom żywności, jak i osobom kupującym ją w supermarkecie lub osiedlowym sklepie. Ze względu na liczne zalety ekstruzji można spodziewać się tego, że w najbliższych latach nadal będzie tak powszechnie stosowana, jak do tej pory.